Coronapas for at komme til frisøren – kan det passe?

Den 6. april 2021 kunne alle frisører igen åbne deres saloner således, at der kan komme styr på det coronahår, som mange af os har rendt rundt med i en lang periode.

Det er dog ikke det samme at komme til frisøren som førhen. Der er nemlig kommet en masse retningslinjer, som skal overholdes i forbindelse med et besøg hos frisøren – og en af disse retningslinjer er coronapasset.

Hvad er et coronapas?

Et coronapas er et dokument, du kan hente på www.sundhed.dk ved at bruge dit NemID. For at der ligger et gyldigt coronapas klar her, skal du opfylde de betingelser, der er beskrevet i næste afsnit. 

Krav for at få et gyldigt coronapas

Du kan finde et gyldigt coronapas på www.sundhed.dk, hvis du er vaccineret helt færdigt. Du skal dog være opmærksom på, at du først er færdigvaccineret 14 dage efter din 2. vaccinedosis. 

Det er også muligt at få et gyldigt coronapas, hvis du har fået foretaget en PCR- eller lyntest (antigen-test) inden for de seneste 72 timer, der er negativ. 

Den sidste mulighed for at kunne fremvise et coronapas er, hvis du henter dokumentation for, at du tidligere har været smittet med COVID-19. Det kan du gøre ved at gå ind på www.sundhed.dk eller ved hjælp af appen MinSundhed. Det er dog værd at bemærke, at et positivt resultat af en COVID-19 test skal være mindst 14 dage og højst 12 uger gammelt regnet fra tidspunktet, hvor testen blev foretaget.

Læser du dette indlæg efter maj måned, kan der være kommet en ny og mere brugervenlig app til dit coronapas. Det er i hvert fald regeringens plan. 

På grund af den store interesse for blandt andet at komme til frisøren kan det være svært at komme ind på Sundhed.dk. Det anbefales derfor, at du downloader dit coronapas, tager et skærmbillede af det eller printer det ud således, at du ikke har problemer med at fremvise det.

Er det muligt at blive fritaget for coronapas?

For udvalgte personer er det muligt at blive fritaget for at skulle fremvise et gyldigt coronapas. Personer, der er fritaget, er:

  • Alle børn, der er under 15 år.
  • Personer, der på grund af medicinske årsager ikke bør få foretaget en COVID-19 test.
  • Personer, der på grund af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en COVID-19 test.

Frisører må gerne tage imod ovenstående personer i deres saloner. Er du en af disse personer, skal du blot oplyse frisøren om, at du er fritaget for fremvisning af et coronapas. 

Det er dog værd at være opmærksom på, at undtagelse på grund af punkt 2 og 3 sker på baggrund af en vurdering af troværdigheden af dit udsagn. Det kan derfor være svært at bruge disse grunde, medmindre du har en anden form for dokumentation fra eksempelvis din læge. 

Tjekliste for besøg hos frisøren

I øjeblikket er der altså en masse nye regler, når du skal til frisøren. Det er naturligvis noget, vi alle skal vænne os til. For at du ikke går forgæves til din frisør, får du her en lille tjekliste for, hvadduskal huske:

  • Du skal have ID med i form af pas, kørekort, sundhedskort eller et lignende offentligt identitetskort. 
  • Du skal have et gyldigt coronapas med.
  • Du skal huske at medbringe og bruge mundbind eller visir.

Du skal desuden have in mente, at alle frisører er forpligtet til at skulle bede om fremvisning af et gyldigt coronapas og ID-kort. Har du ikke den fornødne dokumentation med, bliver du bortvist, da frisørsalonen kan få en bøde, hvis den ikke overholder alle retningslinjerne.

Hvis du ikke overholder spillereglerne for at gå til frisøren, kan du også få en bøde. Det tilrådes derfor ikke, at du bruger et falsk coronapas eller et, der tilhører en anden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *